31 Mayıs 2011 Salı

DİNLER-HIRİSTİYANLIK


Peygamber,Hz.İsa tarafından insanlığa ulaştırılan ilahi kaynaklı bir dindir.
İnciller Hıristiyanlığın kutsal kitabıdır.İncillere ''Ahdi Cedit''denir.Hıristiyanlığın inanç ibadet ve ahlak esasları incillerde toplanmıştır.
Hz.İsa'dan sonra çok çeşitli inciller yazılmıştır.Miladi 325 yılında İznik'te toplanan konsülde yüzlerce incil arasından dört incil doğru kabul edilmiştir.Bu inciller MATTA,MARKOS,LUKA,YUHANNA'dır.
Hıristiyanlığın iman esasını ''Baba,oğul ve kutsal Ruh''tan oluşan üçlü Allah inancı oluşturur.Buna Teslis denir.
Hıristiyanlara göre Hz.İsa,Tanrı ile bir olduğunu ve onun tek oğlu olduğunu söylemiştir.o hem tanrı hem insandır.israiloğulları tarafından çarmıha gerilmiş,daha sonra havarilerine görünmüştür.Havarilerinden dünyadaki tüm insanların kendisi adına uyarılmalarını,eğitilmelerini istemiş ve ortadan kaybolmuştur.
Hıristiyanlık ilahi vahye dayanan tek tanrılı bir din iken sonradan 'teslis'(üçleme)inancına dönüşmüştür.inanç ilkeleri arasında,peygamber,melek,ahiret ve kader inancı vs.gibi dini kavramlar da vardır.
Hıristiyanlığa giriş,''vaftiz'' ve ''İnancı açıklama merasimi'' ile olur.
vaftiz,kilisede olur,ve hıristiyan olmanın ilk şartıdır.HZ.Adem ile HZ.Havva'nın cennette işledikleri suç sebebiyle doğuştan getirdikleri günahlarının vaftizle bağışlanacağına inanılır.genellikle küçük yaşlarda yapılır.
Hıristiyanlıkta ibadete çağrı çan çalınarak yapılır.
ibadetler,günlük,haftalık ve yıllıktır.
günlük ibadet sabah-akşam yapılır.İbadette kutsal kitaptan parçalar okunur.günlük ibadet kilisede veya tek başına yapılabilir.
haftalık ibadet pazar günleri cemaat halinde yapılır.haftalık ibadetler çok önemlidir.bu ibadetlere katılma,hıristiyan bir kişinin kiliseye bağlılığının göstergesidir.
Yıllık ibadet,noel,paskalya,haç yortusu,Meryem ana günleri gibi önemli dini günlerde yapılır.
Hıristiyanlığın bir çok mezhebi ve tarikatları vardır.roma merkezli katoliklik,istanbul merkezli ortodoks mezhebi ana mezheplerdendir.protestanlık bir kısım avrupa ülkeleri ile kuzey Amerika ülkelerinde yaygınlaşmıştır.Anglikan mezhebi ise İngiltere'nin milli mezhebi gibidir.
Günümüzde Hıristiyanlık batıldır.incil insanlar tarafından bozulmuştur.İlahi niteliği kaybolmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder