31 Mayıs 2011 Salı

İSLAM


İslam dininde dini hükümlerin dayanakları;
1-Kur'an-ı Kerim,
2-Sünnet
3-İcma,
4-Kıyas
1-Hz.Muhammed(SAV)tarafından insanlığa ulaştırılan son ilahi kitap Kur'an-ı Kerim'e dayanır.İslam dinin en önemli ve birinci dayanağı Kur'an-ı Kerim'dir.Dini bir konuya önce Kur'an-ı Kerim'den cevap ararız.
2-İkinci dercede önemli dini dayanağımız,peygamberimiz Hz.Muhammed(SAV)'in sünnetini oluşturan sözleri,işleri ve davranışlarıdır.
3-Üçüncü dini dayanağımız peygamberimizden sonra herhangi bir çağda yaşayan islam bilginlerinin kendi zamanlarında dini bir konuda görüş birliğine varmış olmalarıdır.buna icma denir
4-Kıyas: belirtilen üç dayanakta hükmü bulunmayan bir konuyu,hakkında hüküm bulunan başka bir konuya benzeterek o konu hakkında çözüme ulaşmaktır.

Yukarıda belirtilen dini dayanaklardan birine dayanmayan dini görüşlere değer verilmez,güvenilmez,bu tür dini görüşlere göre hareket edilmez.

ŞERİAT NEDİR?

Dine inananların
gitmesi gereken yol ,Allah tarafından konulmuş olan dini kurallar bütünü,Allah tarafından seçilip,görev verilmiş peygamber aracılığı ile insanlara iletilen dini buyruklar.Bu anlamda İslam şeriatı,Yüce Allah'ın Hz.Muhammed(SAV) aracılığı ile insanlığa bildirdiği 'islam dini'demektir.
Kur'an-ı Kerim'de şeriat şu şekilde geçiyor:
''Sana da ,daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak kitabı(Kur'an'ı) gönderdik.Artık aralarında Allah'ın indirdiği ile hükmet,sana gelen gerçeği bırakıp da onların isteklerine uyma.(Ey ümmetler!) Her birinize bir şeriat ve bir yol verdik.Allah dilseydi sizleri bir tek ümmet yapardı;fakat size verdiğinde (yol ve şeriatlarda)sizi denemek için ( böyle yaptı).Öyleyse iyi işlerde birbirinizle yardımlaşın.Hepinizin dönüşü Allah'adır.Artık size,üzerinde ayrılığa düştüğünüz şeyleri(n gerçek tarafını)o haber verecektir.'' (Maide: 48)

DİNİN FAYDASI

Dinsiz bir sabun üreticisi,bir din bilginine:
-Sizin anlattığınız dinin,dünyaya iyilik getirdiği görülmemiş.Dünya aradan yüzyıllar geçmiş olduğu halde hala kötü insanlarla dolu...demiş
o sırada çamur içinde oynayan bir çocuğun önünden geçiyorlardı.din bilgini dedi ki:
-Sabunun da dünyaya pek iyilik getirmediği görülüyor.çünkü dünyada hala pek çok pislik,pek çok pis insan var...
sabuncu itiraz etti:
-Ama sabun kullanıldığı zaman faydalıdır.
Din bilgini taşı gediğine koydu:
-Evet,din de öyle.Uygulanırsa ve yaşanırsa,insanlara ve dünyaya iyilik getirir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder