31 Mayıs 2011 Salı

DİNLER


YAHUDİLİK

Yahudilik,bugün yeryüzünde yaşayan üç ilahi dinden biridir.Peygamberi Hz.Musa'dır.Kutsal kitabı TEVRAT'tır.Hz.Musa'dan daha sonra peygamber Hz.Davud'a verilen ZEBUR da yahudilerce kutsal kitap kabul edilir.
''Tevrat'' ve ''Zebur''Hıristiyanlar ve Müslümanlarca da ilahi kaynaktan gelen kutsal kitap kabul edilir.
Yahudilik,israil oğullarından başka toplumlarca çok az kabul görmüştür.çünkü yahudilikte'yahova'denilen tanrının sadece israil oğullarının tanrısı olduğu inancı savunulmaktadır.Bu sebeple Yahudilik ırk esasına dayanır.
yahudi ibadethanelerine 'sinagog'denir.sinagoglarda 'yedi kollu şamdan' ile ''altı köşeli yıldız' sembol olarak bulunur.Sinegog Türkiye'de HAVRA olarak yaygınlaşmıştır.Din adamlarının özel adı 'HAHAM' dır.İbadet dili İbrani dilidir.Bu sebeple İbrani dili yahudilerce kutsal sayılır.
Yahudilik,Hıristiyanlıktan önceki yüzyıllarda ve Hz.İsa'nın peygamber olarak gönderilmesinden önce insanların inanmaları gereken ''Hak Din''idi.Zamanla bozulması,kutsal kitabın korunamaması ...vs sebeple,Yüce Allah Hz.İsa peygamber ile yeni bir din göndermiştir.Böylece yahudiliğin hükümleri geçerliliğini yitirmiştir.

Yahudilikte ON EMİR in önemli bir yeri vardır.Bu on emir şunlardır:

1-Yahudilerin Allah'ı birdir.Onların başka Allah'ı olmayacaktır.
2-Yahudiler göklerde,yerde,yer altında,denizlerin derinliklerinde bulunan varlıkların putlarını yapmayacak ve onlara tapmayacaktır.
3-Yahudiler Allah'ın adını boş yere gereksiz yerlerde ağzını almayacaktır.
4-Cumartesi (Sebt) gününü kutsayacak,haftanın altı gününde çalışacak,yedinci günü dinlenecektir.Sebt günü, Allah'a ait ve dinlenme günüdür.O günde hiçkimse çalışmayacaktır.
5-Yahudiler anne ve babalarına saygı gösterecektir.
6-Adam öldürmeyecektir.
7-Zina yapmayacaktır.
8-Hırsızlık yapmayacaktır.
9-Yalan yere şahitlik yapmayacaktır.
10-Hiç kimsenin evine,barınağına,karısına,hizmetçisine,öküzüneve eşeğine,yani kendisine ait olmayan,başkalarına ait olan şeylere göz dikmeyecektir.

Yahudiler günde 3 defa (sabah,öğle,akşam ) ibadet ederler.ibadetlerden önce temizlik yapılır.İbadette Kudüs'e,Mescidi-i Aksa'ya doğru dönülür.Çeşitli dualar ve Tevrat'tan parçalar okunur.İbadetler,cumartesi ve bayram günleri ikiye katlanarak yapılır.
Haftalık ibadet cuma akşamı güneşin batışı ile başlar.cumartesi akşamı sona erer.O gün ateş yakmak,çalışmak,taşıt kullanmak yasaktır.Hayat adeta durur.Yahudi inancına göre tanrı evreni 6 günde yaratmış,7.gün dinlenmiştir.Bu sebeple,cumartesi tatil günüdür.
Yahudilerin doğumdan ölüme kadar süren çeşitli dini gelenek ve görenekleri,büyük ve küçük oruç günleri ile çok sayıda bayramları da vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder